Als jouw huurwoning wil verhuren als gemeubileerde woning of als gestoffeerde woning dan, dan dient je woning over enkele vaste eigenschappen te beschikken.
Kenmerken Gemeubileerde woning
Zo hoort de woning te beschikken over vaste vloerbedekking. Ook dient er raamdecoratie aanwezig te zijn in jouw huis. Verder is er utiliteitsverlichting aanwezig. De keuken dient uitgerust te zijn met koelkast, eventueel een vaatwasser (tegenwoordig steeds vaker een vereiste), een fornuis, een afzuigkap, oven en/of magnetron, serviesgoed, bestek, pannen, mixer en andere keukenbenodigdheden. Een wasmachine is een vereiste, een droger is optioneel. Bovendien horen er meubels aanwezig te zijn zoals zithoek, televisie, eethoek, bed(den), kasten. Ook linnengoed en lampen zijn een vereiste. Je biedt jouw woning zo aan dat de huurder alleen maar haar/zijn koffers hoeft te pakken om te kunnen verhuizen naar jouw gemeubileerde woning.
Kenmerken gestoffeerde woning
Net als een gemeubileerde woning beschikt een gestoffeerde woning over enkele duidelijke kenmerken. Een gestoffeerde woning dient te beschikken over een vaste vloerbedekking. Behalve vloerbedekking mag hieronder ook worden verstaan dat er parket of een laminaatvloer aanwezig is. Een plavuizen vloer is ook toegestaan. Verder horen er gordijnen of rolgordijnen in de woning aanwezig te zijn. Een zonwering is optioneel en geen vereiste. Utiliteitsverlichting is ook een bijkomende voorwaarde. De keuken dient te beschikken over enkele vaste voorzieningen zoals een koelkast, eventueel een vaatwasser, een fornuis, een afzuigkap en een oven en/of magnetron. Als laatste dient er een wasmachine aanwezig te zijn in de huurwoning.
Bij bepaalde tijd kan je de woning verhuren voor maximaal 2 jaar (of korter) aan dezelfde huurder. Door een huurovereenkomst voor bepaalde tijd aan te gaan heeft de huurder na het beëindigen van het huurovereenkomst geen recht meer op huurbescherming en eindigt de huurovereenkomst, het is wel van belang dat jij als verhuurder maximaal 3 maanden en minimaal 1 maand van te voren de huurovereenkomst opzegt, want als jij als verhuurder de huurder niet tijdig informeert, ontstaat er een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd – met de gebruikelijke huurbescherming. Voor de huurder is trouwens er wel de mogelijkheid om tussentijds de huur op te zeggen, daar kan je geen contractuele afspraken over maken.
Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt dat de huurder wel recht op huurbescherming heeft en maar je hebt de mogelijkheid om een huurovereenkomst overeen te komen waarbij verhuurder en huurder afspreken dat er niet tussentijds kan worden opgezegd, bijvoorbeeld een beginhuurtermijn van een jaar. Een huurovereenkomst van onbepaalde kan worden opgezegd maar van belang daarbij is dat jij als verhuurder moet stellen welke reden jij hebt om de huur op te zeggen. De wet geeft daartoe slechts enkele toegestane redenen, waaronder eigen gebruik van de verhuurder, wanprestatie van de huurder en het uitvoeren van grote renovaties. Heb jij als verhuurder de huurovereenkomst opgezegd, dan zal je alsnog tot de rechter moeten wenden als de huurder niet instemt met de opzegging. De rechter zal dan de opzegging toetsen en bekijken of de huurovereenkomst daadwerkelijk is beëindigd. Ook zal de rechter dan het tijdstip van ontruiming vaststellen.
Het is van belang dat er goed in kaart wordt gebracht wie de nieuwe huurder is en of hij/zij financieel daadkrachtig is. Wij werken samen met huurcheck.nl om dit te controleren. Zo wordt bijvoorbeeld een EDR, BKR, IDCHECK gedaan om het risico op geen goede huurders zo mogelijk te beperken.
De energieprestatie van een woning telt mee in het puntenaantal van een zelfstandige huurwoning. Een gunstig energielabel draagt dus bij aan het een grotere kans om zelf de huurprijs vast te kunnen stellen. Het is ook verplicht om een energielabel te hebben, de labelklassen zijn A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label.
Als je de woning verhuurt aan een (tijdelijke) huurder dan kan het goed zijn dat de huidige verzekeringen niet meer up-to-date zijn. De opstalverzekering is vaak goed door de VVE geregeld en maakt geen onderscheid tussen eigen bewoning of verhuur. Dit is anders bij de inventaris of inboedelverzekering. Het is verstandig om het even te checken bij je verzekeringsmaatschappij.
Elke woning moet worden onderhouden ook als deze verhuurd. Zo zijn er bepaalde verplichtingen m.b.t. het onderhoud van de woning, dit geldt voor de verhuurder als ook voor de huurder van de woning, Hiervoor gebruiken wij de onderhoudswijzer, daarin wordt alles vastgelegd, wie voor wat verantwoordelijk is.
We gaan er even vanuit dat er nog een hypotheek op de woning rust die je wilt gaan verhuren, het is wellicht verstandig om afspraak te maken met de bank of de hypotheekverstrekker. Zij zullen uiteindelijk toestemming moeten geven aan jou om de woning te mogen verhuren. In vrijwel alle hypotheekakten staat een clausule dat het verhuren van je woning verboden is zolang er nog een hypotheek op rust. De belangrijkste reden waarom een bank niet wil dat jij je huis verhuurt is eigenlijk heel erg eenvoudig; bij gedwongen verkoop brengt een huis waar huurders in zitten veel minder op dan wanneer er geen huurders in zitten. Maak je gebruik van de Leegstandwet dan zal de bank of hypotheekverstrekker niet moeilijk doen omdat de huurders na maximaal 3 maanden eruit moeten.